Što je to odgoj?       

Odgoj je vrlo važna faza u životu vašeg šteneta. On počinje istog dana kad je štene odvojeno od majke i dovedeno u novi dom.

Što mora naučiti?

Pravilnim odgojem vi svog psa postepeno privikavate na život u novom okruženju i pokazujete mu pravila kojih se treba pridržavati, da bi i sebi i vama život učinio lagodnijim. Kako i gdje vršiti nuždu, kako se ponašati u stanu, kako u automobilu kako na otvorenom, da li je lajanje dozvoljeno, da li se smije zubima uništavati namještaj, da li se smiju uništavati igračke, koliko se jako smije ugristi vlasnika, da li pas smije skakati na ljude, da li je psu mjesto na krevetu i da li pas smije pojesti baš svaki komadić hrane na koji naiđe, samo su neke od stvari koje pas u fazi odgoja mora naučiti.

Pravednost i dosljednost

Ovdje je vrlo važno naglasiti prvo i osnovno pravilo kojeg se svaki vlasnik psa mora pridržavati, a to je pravednost i dosljednost. Nikad, ali doslovno nikad ne smijete psu braniti nešto što ste mu ranije dopustili ili obrnuto. Takvim pristupom psa činite nesigurnim i on jednostavno ne može shvatiti u čemu je pogriješio. Pravednost i dosljednost jedini su način da vas pas prihvati kao autoritet i osobu koju se mora slušati

Jedino oružje koje vlasnik u odgoju svog psa smije i može upotrijebiti su ljubav, blagonaklonost, strpljivost, pravednost i dosljednost.

Štene mora znati!

Štene mora biti svjesno vaših osjećaja. Ukoliko je nešto loše učinilo, vi mu morate dati do znanja da ste ljuti na njega i da je kazna odraz vaše ljutnje i obrnuto, ukoliko štene učini dobru stvar, vaše veselje mora biti jasno vidljivo. Pomazite ga, nagradite i poigrajte se s njim.

Ne gubite samokontrolu!    

Nikad ne smijete dopustiti sebi da pred štenetom izgubite samokontrolu i da ga kaznite za stvar koju nije učinio. Kazna mora biti pravovremena, jer ukoliko psa kaznite već s nekoliko minuta zakašnjenja, pas bi mogao kaznu povezati s nečim drugim, što bi također moglo doprinijeti njegovoj nesigurnosti.

 

 

 

———

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

 

Related posts