Kako se ponaša dominantan pas?

Da bi ispravno protumačili ponašanje dominantnog psa, najvažnije je shvatiti da postoje vrlo velike razlike između ponašanja dominantnog i agresivnog psa.
Te shodno tome reći da je agresivnost, za razliku od dominacije, jedan samo jedan od načina nepotrebnog i nedopustivog ponašanja psa.

Hrabrost, odlučnost i promišljenost ?

Kao što smo već mnogo puta napomenuli, prirodno društveno okruženje psa je čopor. Svi mi znamo da u čoporu, da bi normalno funkcionirao i opstao, mora postojati stroga hijerarhijska ljestvica. Pomoću te ljestvice točno se određuje mjesto i dužnosti svakog pojedinog psa u čoporu.

Naravno, ni jedan čopor ne bi mogao opstati, da ne postoje psi, koji se svojim vrlinama izdvajaju od ostalih članova, te je posve prirodno da takvi psi zauzmu mjesto predvodnika ili vođe čopora.

Stoga dominaciju možemo objasniti i kao stanje samosvijesti, odnosno spoznaje ili pretpostavke o vlastitoj vrijednosti.

Sve to pokazuje nam da dominacija nije mana, već vrlina, koju možemo objasniti i kao slijed okolnosti, kojim je priroda podarila pse, da bi opstali u surovom i negostoljubljivom okruženju.

Kako se ponaša dominantan pas?

Za razliku od pokornog psa, koji će prilikom susreta s drugim psom glumiti štene i na taj način pokušati izbjeći sukob, o čemu smo, ukoliko se ne varam, na stranicama ovog portala već pisali.

Dominatan pas će se ponašati oprezno, no i truditi da izgleda što veći, jači i snažniji.
Njegovi pokreti djelovat će nehajno, i ničim neće odavati strah ili strijepnju.
Pokušat će svojim izgledom i ponašanjem zastrašiti mogućeg protivnika. Visoko će uzdignuti glavu, nakostriješit će dlaku i svojim ponašanjem pokazati svoju samosvijest, odlučnost i položaj u društvu.

No, na agresivnost od strane drugog psa, uzvratiti će istom mjerom tek u slučaju da je na to prisiljen.

Koja je stvarna svrha dominacije među psima ?

Važno je shvatiti da dominacija pasa nije i ne smije biti početak sukoba.

Svrha dominacije je drugačija, a temelji se na zaštiti teritorija, čopora ili mladunčadi.
Dominacija je u stvari opomena ili upozorenje drugom psu da se nalazi na teritoriju na kojem se ne bi trebao nalaziti, ili da svojom prisutnošću ugrožava opstanak čopora ili mladunčadi.

Da bi potvrdili tu tezu, sjetimo se i da u prirodi postoje strogo određena pravila ponašanja, i da su sukobi među precima naših pasa- vukovima ili divljim psima, u stvarnosti vrlo rijetki.

U sve to možete se vrlo lako uvjeriti i ako pokušate sagledati i analizirati odnose koji vladaju među napuštenim psima ili lutalicama.

Takvi psi su na neki način tolerantniji u odnosu prema drugim psima, nego što bi to bio slučaju da imaju vlasnika, da su vezani na vodilicu i da je njihov vlasnik na njih uspješno prenio sve svoje komplekse, strahove i strepnje.

Što nas posve logičnim slijedom dovodi do zaključka da smo za većinu sukoba među psima ipak krivi mi, ljudi.

Koje su moguće posljedice pogrešnog pristupa?

Hrabrost, ponos, pozitivna energija i dominantnost nekog psa uvelike ovise o uvjetima u kojim je živio i odrastao, o odnosu, ljubavi i pažnji kojom je bio okružen.

Svaki vlasnik mladog psa bi morao na tu činjenicu obratiti mnogo pozornost i tijekom odgoja i dresure razvijati tu pozitivnu samouvjerenost i pozitivan pristup svoga psa.

Naravno da do rezultata nije moguće u kratkom vremenu, već se ponos i dominacija stvaraju kroz cijelo odrastanje mladog psa.
Nažalost, često se događa da zbog nepoznavanja pozitivnih pristupa ponašanje mnogih pasa na neki način ode u drugu krajnost, te da zahvaljujući pogrešnom pristupu u odgoju ili dresuri stvorimo ono što ne bi smjeli – agresivnog ili plašljivog psa.

Kako izbjeći sukob ?

Siguran sam da će se mnogi nakon čitanja ovog članka upitati, a što uraditi ako se dominantan pas susretne s agresivnim psom ili ako se susretnu dva dominatna primjerka iste vrste? Ne dolazi li tad do neželjenih sukoba?

Odgovor na to pitanje nije jednostavan, jer sve to zavisi od mnogih okolnosti.
No, i to, odnosno potencijalni sukob dva dominatna primjerka je uz malo poznavanja prirodnih zakona moguće izbjeći.

I to je jedna od budućih tema o kojima ćete moći čitati na portalu “Psi za neznalice”.

 

 

 

———

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Related posts