“Biti ili ne biti hrvatski tajkun”, Borisa Golića

Digitalnu knjigu “Biti ili ne biti hrvatski tajkun”, Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

PREDGOVOR: BITI ILI NE BITI HRVATSKI TAJKUN

Narodi koji zaboravljaju svoju povijest, osuđeni su na svoje ponovne tragedije. – Ciceron.

Kažu za vrhunskog pijanistu da je to čovjek koji ima u sebi ugrađene sve tipke klavira, a dok ostali ljudi sviraju samo po srednjoj oktavi, on svira po svima. Nešto tu ima i u genima, nešto u naslijeđu, ali uz prikladnu vježbu svatko može postati virtuoz. I mi se toga držimo i pridržavamo. Samo kod nas u Hrvatskoj, kakav god vi bili virtuoz, kakav god vi bili vrhunski stručnjak, kakav god vi bili gospodarstvenik ili poduzetnik, ne možete postati hrvatski tajkun bez nečijeg blagoslova i bez nečijeg amenovanja.

Jer hrvatski tajkun ima frenda političara koji mu omogućava da tvrtku koja dobro i pozitivno posluje, kupi za jednu kunu. Onda iz nje izvuče svu lovu, ostane dužan dobavljačima i državi, dodatno zaduži tu tvrtku, dovede je u gubitke i u stečaj. I onda umjesto te tvornice, sagradi stambeno – poslovni kompleks.

I naravno da na sva zvona razglasi da je on uspješan i poslovan poduzetnik i dobije nagradu za poduzetnika godine. I to i takvo poslovno ponašanje je predviđeno za određene ljude, a tko o tome odlučuje, ne zna se ili se zna. Naime, kod nas je sve znano ili poznato. No, mi smo narod bez pamćenja. Ničeg se ne sjećamo i ništa ne pamtimo. Pa se tako ne sjećamo naših tajkuna, naših ratnih profitera, naših kriminalaca, naše kriminalne pretvorbe i naše pljačkaške privatizacije. Netko bi to najbolje zaboravio jer i taj netko, a radi se o stranci na vlasti, ima ruke u pekmezu ili je suučesnik u tome svemu. Pa kako onda suditi tajkunima, a ne suditi političarima koji su to dozvolili i to omogućili.

Ali svemu dolazi kraj, pa i tim i takvim našim tajkunima. Stoga, ja više neću o tome. Prelazim o pričama o našem rasizmu i ksenofobiji, o Albertu Moravii, o mom braniteljstvu, o mojoj prijevremenoj mirovini, o našim ženama i o “The Allman Brothers Bandu”. Naime, umro je Gregg Allman, pa više neće biti nikoga od Allmana u bendu.

CITAT o našoj krivnji što smo se odrekli socijalizma:

“Pitanje je jeli naša propast, naše crnilo ili naše posrtanje počelo 1989. godine padom ili rušenjem Berlinskog zida? Ili je sve to počelo mnogo prije ili ranije? Jesmo li mi sami krivi što smo htjeli srušiti ondašnji, kako za koga, omrznuti, totalitaristički i socijalistički sustav? Vjerovali smo u ondašnje, socijalističke bajke, u ono što su nam pričali ti partijski komesari i sekretari. Vjerovali smo u sretan završetak, da je svjetla budućnost pred nama i da nekakva pravda mora pobijediti zlo i nepravdu.

Međutim, uzalud nam trud svirači, naime, mi se nismo htjeli oprostiti s tom prošlošću, s tom ideologijom i tom demagogijom, a trebali smo. I nikako nismo zakoračili u tu novu budućnost. Ili jesmo, ali to nije bila budućnost koju smo željeli. Dobili smo državu, ali i mafiju i kriminal na poklon.”

CITAT o tome da su nam to sve savjetovali oni iz inozemstva:

“Naime, i mi smo se trudili da postanemo strani pomagači, ondašnji narodni ili društveni neprijatelji, ili narodni izdajice i trudili smo biti u službi kapitalističkih institucija: MMF-a, CIA- e, Svjetske banke i drugih svjetskih ili bjelosvjetskih zelenaša i protuha. A jesu li nam te bjelosvjetske protuhe prodali muda pod bubrege? Jesu, nego što. I jesmo li i mi nasjeli na priču o ostvarenju našeg tisućljetnog hrvatskog državotvornog sna i o postanku siromašne i bijedne Hrvatske u nekakvu bogatu i moćnu Švicarsku? Izgleda da je tako. Izgleda da su nas na to nagovorili nekadašnji partijski sekretari, nekadašnji partijski komesari i još su nam uz ostalo prodali kršćansko – fundamentalističku ideologiju.

I zato to sve valjda ne valja, i zato to valjda nije autentično i zato nam to valjda ne odgovara. Jer izgleda da smo sanjali krivi i pogrešan san.”

Boris Golić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic30.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/

Related posts