Novosti na portalu “Digitalne knjige”

Što su to digitalne knjige?

Digitalne knjige su digitalne verzije knjige prilagođene čitanju na ekranu. Pojavom e-čitača, specijaliziranih elektronskih uređaja za čitanje knjiga zasnovanih na tehnologijama elektronske tinte i papira, te potom i tablet uređaja, takve digitalne knjige sve više ulaze u upotrebu.

Koje su pogodnosti čitanja digitalnih knjiga?

Digitalne knjige imaju nekoliko prednosti naspram papirnatih izdanja. Cijena e-knjiga uglavnom je manja od papirnatih izdanja. Kupovina je bitno brža i jednostavnija, a kupljenu e-knjigu ćete trenutno moći spremiti na svoj uređaj i čitati. Tekstove e-knjiga možete pretraživati, a software za čitanje e-knjiga je besplatan.

Koji formati digitalnih knjiga postoje?

E-knjige se izrađuju u različitim formatima što je obično vezano za proizvođače hardvera i softvera za izradu i čitanje e-sadržaja. Od formata se uglavnom koriste EPUB, PDF, EXE, AZW, MOBI, KF8, ODF, iBooks Author, NOOK Kids.

Koji format digitalnih knjiga možete pronaći na stranici digitalne-knjige.com

Knjige dostupne na portalu Digitalne knjige dosad smo većinom izdavali u Exe formatu (izvršna datoteka Windows operativnih sustava). Prednosti tog formata su izgled knjige vrlo sličan tiskanoj knjizi, jednostavna navigacija mala veličina datoteka. Najveća mana tog formata je to što je uglavnom vezan uz Microsoftove operativne sustave, odnosno nije ga moguće koristiti na tabletima i mobitelima.

Otkud odluka da vam uz knjige u EXE formatu ponudimo i knjige u EPUB formatu?

U vrijeme kad smo pokretali portal prijenosni uređaji, tableti i mobiteli su praktički bili rijetkost. Danas su oni na neki način osvojili i preplavili svijet pa je posve logično da se i mi prilagodimo promjenama i ponudimo vam knjige u formatu koji ćete moći čitati na svom prijenosnom uređaju.

Što je to EPUB  format?

Digitalne knjige u EPUB formatu automatski se prilagođavaju veličini ekrana, a format je moguće čitati na različitim operativnim sustavima.

EPUB format odlikuje to što se sadržaj (stranica sa tekstom i drugim vrstama sadržaja) prilagođava različitim veličinama zaslona uređaja na kojem se čita, a najnovija verzija EPUB 3 uz unapređenje pojedinih funkcionalnosti vezanih za prikaz strukturiranog teksta i grafike, omogućuje i integraciju multimedije u sadržaj. Prezentacija dokumenta na uređaju regulira se definiranjem stila stranice.

Možete li i vi čitati digitalne knjige u Epub formatu na svojem prijenosniku?

Najvjerojatnije da. Puno toga ovisi i o tome koji prijenosnik imate i naravno o veličini ekrana. Knjige su uglavnom optimizirane za rad na tabletima, pa je moguće da će se lošije vidjeti ili da će ih biti teže pregledati na uređajima s manjim ekranima.

Poznato je recimo da Amazonovi Kindle uređaji ne podržavaju EPUB format, osim Kindle Fire uređaja na kojem se uz pomoć drugih aplikacija za čitanje e-knjiga mogu čitati i e-knjige u EPUB formatu.

Što treba prvo učiniti?

Prvo na svoj uređaj morate instalirati neki od programa namijenjenih čitanju knjiga u EPUB formatu. Na androidu ima puno programa za čitanje knjiga. Dobar dio ih je besplatan i može ih se preuzeti sa Google playa. Ja na tabletu najčešće koristim EbookDroid i moon+ reader, no nisu loši ni Kobo, fbreader, Mantano Reader Lite, Aldiko… Na Win mobile najbolja je i besplatna Freda. Za Iphone kažu da su najbolji programi eReader for Mac, Calibre, Strofa Desktop, Adobe Digital Editions. U Windowsima to bi bili već spomenuti FB reader i Calibre.

Zatim treba otvoriti program, uvesti knjigu ili ju preuzeti s interneta i čitanje može početi. Prilagodba korisniku je omogućena odabirom više ponuđenih tema (uključujući izbor između dnevnog i noćnog moda), podešavanje osvjetljenja, odabirom odgovarajuće animacije prilikom navigacije (prelazak na sljedeću stranicu) mijenjanje fontova, povećanje i smanjene stranica itd…

Kako preuzeti knjige na recimo tablet pokretan androidom?

I o tome smo razmišljali i isprogramirali aplikaciju “Digitalne knjige” za android. Zasad je ta aplikacija na čekanju jer moramo prvo ponuditi dovoljan broj knjiga u Epub formatu. Nakon što to ostvarimo aplikaciju ćemo plasirati i putem Google playa i putem portala digitalne-knjige.com. Svrha te aplikacije je da posjetitelji budu obaviješteni o svim novostima na portalu te da mogu što lakše i jednostavnije preuzeti knjige u E-pub formatu.

Naravno knjige se već i sad mogu preuzeti, no zasad samo putem web preglednika odnosno posjeta portalu.

Možete li printati i kopirati digitalne knjige u EPUB formatu?

Uglavnom ne. Mogućnost printanja je pitanje izbora izdavača, a velika većina izdavača je ne nudi. Mi zasad nismo pokušali printati naše knjige iz Epub formata jer je za printanje knjiga EXE format puno bolji izbor, no vjerujemo da bi stranice knjiga bile male i da bi trebalo puno podešavanja da se knjiga isprinta i pri tome bude čitljiva.

Hoće li sve digitalne knjige u Epub formatu koje se nalaze na našem portalu biti besplatne?

Vjerovatno hoće, no to naravno ovisi i od autora, naime ako neki autori izraze želju da knjiga u Epub formatu ne bude besplatna mi ćemo je uvažiti.

Da li je to jedina promjena koju namjeravamo uvesti na portalu?

Naravno da ne! Trenutno razmišljamo i o tome da čitateljima omogućimo i kupnju tiskanih knjiga koje su dostupne i objavljene na portalu kao digitalne knjige. Time bi možda mogli pomoći piscima da plasiraju svoje tiskane knjige i da pri tome nešto zarade. Interesa za takve knjige ima iako nije velik. S druge strane i za taj plan će trebati dosta vremena, dogovora s piscima te u konačnici i programiranja da bi i taj plan uklopili u sadašnje sučelje portala digitalne-knjige.com.

——————————–

Na sljedećem linku možete vidjeti kratki video prikaz knjige “Vražja divizija” u EPUB formatu.

http://digitalne-knjige.com/oxwall/video/view/124

Ispričavamo se zbog loše kvalitete video zapisa.

——————————–

A ovo je screenshot knjige pregledane na tablet računalu.

——————————–

Napisao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Related posts