“Križni put”, u izdanju Župe sv. Lovre mučenika – Petrinja

Digitalnu knjigu “Križni put”, u izdanju Župe sv. Lovre mučenika – Petrinja, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

Što je to Križni put?

Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob.

Sastoji se od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke.

Molitveni dio križnoga puta, sastoji se od pripravne molitve, zatim od 14 molitvi za svaku postaju i od završne molitve. Svaka od molitvi 14 postaja počinje zazivom: “Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo Te, jer si po svojem svetom križu otkupio svijet”. Zatim slijedi razmatranje prigodno za pojedinu postaju, molitve Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, zaziv “Smiluj nam se Gospodine! Smiluj nam se!” i jedna strofa pjesme “Stala plačuć’ tužna mati” (lat. “Stabat Mater”).

Likovni prikaz postaja križnoga puta, postao je sastavni dio interijera crkvi. Sastoji se od 14 slika ili kipova, koji predstavljaju prizore Isusova trpljenja. Ta tradicija postoji od 17. stoljeća.

Ono što ovu knjigu čini različitom od sličnih knjiga je to što je spomen na Isusove muke dočaran ili predočen uz pomoć vitraja, odnosno slika na prozorskom staklu.

Vitraj (francuski Vitrail), je slikarska tehnika u kojoj se prema predlošku realizira kompozicija s pomoću raznobojnih staklenih pločica međusobno povezanih olovnim okvirima (armatura); također prozor izveden tom tehnikom. Služi kao ukras prozora crkava, isprva samo s ornamentalnim, potom s figuralnim motivima.

Prvi Vitraji se u crkvama pojavljuju u doba gotike, odnosno početkom XIII. stolječa kad se se crkve počele graditi tako da imaju što više svijetlih i staklenih površina. U XIX. st. tehnika vitraja doživjela je obnovu; slikari su izrađivali predloške za vitraje i i crkvama i u svjetovnim reprezentativnim ustanovama.

Umjetnost izrade Vitraja zadržala se sve do današnjih dana pa ćete se i u mnogim modernim i nedavno izgrađenim crkvama susresti s Vitrajima.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/krizniput2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/

Related posts