Pisma čitatelja – kad idemo na spavanje i ona ostane sama cvili

Pitanje:

——————————-

Poštovani gosp. Grbac

Čuli smo da od Vas možemo dobiti korisne informacije u vezi odgoja svog kućnog ljubimca.
Ovim putem vas molim ako mi možete odgovoriti na moje pitanje.

Prije 4 dana kupila sam štene maltezera ženku staru dva i pol mjeseca. Dali postoji način kako da se nauči da spava sama u prostoriji.

Smjestila sam je u dnevni boravak međutim dok smo mi tu sve je u redu ali kad idemo na spavanje i ona ostane sama cvili dok god se netko ne ustane i dođe kod nje te bude s njom. Ima li šanse da se osamostali i da spava sama .

Iščekujemo od vas odgovor i unaprijed se zahvaljujemo ..

Pozdrav Ornela 


Odgovor:
—————————

Poštovanje,

Vaše štene je sve donedavno spavalo s majkom sestrama i bračom i sad mu nedostaje ta blizina i osječaj sigurnosti i zaštičenosti. Sve to pokušava nadoknaditi spavajući s vama, odnosno iz tog razloga želi vašu blizinu.

Naravno da je moguće naučiti ga da spava sam.

Tu je potrebno da se prvi put malo oštrije postavite prema njemu i jasno mu pokažete da ste vi ta koja piše pravila. Ostavite ga samog u sobi i krenite na spavanje. Nikako nemojte reagirati na njegovo cviljenje i proteste što spava sam.

Naravno da će on protestirati i buniti se no nakon nekog vremena će shvatiti da protesti ne pomažu te će spokojno zaspati. Najvažnije je kako rekoh da neko vrijeme budete tvrda srca i zatvorenih ušiju.

Ako se svaki put kad on zacvili budete dizali iz kreveta i išli k njemu da ga utješite tad bi ta igra mogla duže trajati, a on se pretvoriti u prezahtijevnog i prerazmaženog psa.

Sve to moglo bi ostaviti i trajne posljedice tijekom daljnjeg odgoja i kasnije ga pretvoriti u neposlušnog, tvrdoglavog, svojevoljnog i prerazmaženog psa.

Nadam se da sam vam ovim uspio bar malo pomoći.

Srdačan pozdrav

Nenad

————————
Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Related posts